/ iStock/Getty Images
Полицейски автомобили ще се превърнат в мобилни избирателни урни, за да могат кипърските избиратели, които са дали положителен тест за COVID-19, да упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори в Република Кипър на 30 май, съобщава в електронното си издание кипърският вестник "Филелефтерос".

Полицията предвижда, че на тези избори ще бъдат необходими около 300-400 полицаи допълнително, защото се планира да бъдат организирани 100-150 мобилни избирателни секции в цялата страна. Във всяка от тях ще има двама полицаи, един от които шофьор, а на задната седалка ще бъдат председателят на мобилната секция и неговият асистент.

Кипърските граждани, които са диагностицирани със заразата в последните 14 дни преди изборите, ще трябва да декларират желанието си да гласуват до 28 май в министерството на вътрешните работи, за да бъде изготвен график за всеки регион. Гласоподавателят ще получава телефонно обаждане на мобилния си телефон, за да излезе от дома си, да гласува и после да се прибере обратно.

Персоналът на мобилните секции ще бъде ваксиниран или ще притежава т.нар. SafePass, който удостоверява, че е поставена поне една доза от ваксините преди определен срок или лицето е прекарало заболяването в последните 6 месеца.

Очаква се, че кипърските гласоподаватели, които ще бъдат под карантина към деня на изборите, да бъдат няколко хиляди, но е неизвестно колко от тях ще заявят желание да гласуват. По отношение на хората, които са в контакт с тях, е решено, че те ще гласуват по нормалния ред с взимането на всички необходими предпазни мерки.

Общо в Кипър ще бъдат отворени 1150 изборни секции, като заедно с мобилните, броят им ще надхвърли 1250.
БТА