/ iStock/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е заплашил да се оттегли от преговорите за Кипър заради остри различия между страните, съобщава ДПА, като се позовава на източници от кипърското гръцко правителство.

Източници от кипърската турска страна също са потвърдили пред агенцията, че преговорите са много трудни. Гутериш даде вчера старт на неофициална среща по кипърския проблем с участието на президента на Кипър Никос Анастасиадис, лидера на кипърските турци Ерсин Татар и министрите на външните работи на страните гарантки на Кипър (Гърция, Турция и Великобритания).

Генералният секретар на ООН иска да направи оценка на възможността за свикване на нова конференция за обединение на Кипър след безброй провалени преговори за статута на острова, който е разделен от близо 50 години, отбелязва ДПА.

Русия няма да признае Северен Кипър

Кипърската гръцка страна подкрепя създаването на федерация от две държави със силно централно правителство. Тази идея е подкрепена и от всички резолюции на ООН по кипърския проблем.

Кипърската турска страна настоява за решение с две независими държави. Новият президент на Севернокипърската турска република, призната единствено от Турция, Ерсин Татар настоява, че решението трябва да бъде намерено на базата на две отделни държави и сътрудничество, основаващо се на суверенно равенство.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.

Кипър стана член на ЕС през 2004 г., но европейското право е валидно само в южната част на острова до евентуалното му обединяване, посочва ДПА.
БТА