/ iStock/Getty Images
Организацията на обединените нации (ООН) не намери достатъчно допирни точки за възобновяване на преговорите за Кипър след тридневна неформална среща в Женева, предаде агенция Ройтерс.

В срещата участваха лидерите на двете общности на разделения остров и външните министри на трите страни гарантки - Турция, Гърция и Великобритания. "Истината е, че след всички усилия ние все още не сме намерили достатъчно допирни точки, които да позволят подновяването на официалните преговори", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Генералният секретар на ООН заплаши да прекъсне преговорите за Кипър

Той обеща, че ООН ще направи нов опит за сближаване на позициите чрез нова неформална среща в същия формат "вероятно след два или три месеца". Лидерът на кипърските турци Ерсин Татар заяви, че няма смисъл от официални преговори без признаване на неговата държава, предаде Ройтерс. Татар каза също, че няма да се откаже от предложението за решение на кипърския въпрос чрез две равноправни суверенни държави.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви на съвместна пресконференция с Ерсин Татар, че кипърските гърци не са дошли с нови предложения в Женева и са звучали като "счупена грамофонна плоча".

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис посочи, че турските предложения за решение с две държави са явно нарушение на резолюциите на ООН за Кипър и никога няма да бъдат приети.

"Няма никакъв шанс Турция или турската кипърска страна да успее в това. Това бе нещо, което посочи и генералният секретар на ООН", каза Анастасиадис пред журналисти в Женева.

Решенията на Съвета за сигурност на ООН са абсолютно задължителни за всички страни, напомни министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че Гърция е участвала в срещата в Женева, посветена на създаването на условия за възобновяване на преговорите за Кипър, в рамките, които са ясно установени от решенията на Съвета за сигурност на ООН за търсене на решение на кипърския проблем на базата на двузонална двуобщностна федерация.

Русия няма да признае Северен Кипър

"Ние проявихме конструктивно отношение. Ние положихме усилия, заедно с Република Кипър, за постигане на тази цел. За съжаление, не успяхме да намерим обща основа за начало на преговорите заради позицията на кипърските турци и турската страна", каза Дендиас.

Преговорите за Кипър достигнаха до задънена улица преди четири години на последния им кръг в Кран Монтана. На срещата в Женева, която приключи днес, Република Кипър отново настоя решението да се търси в рамките на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а именно чрез двузонална двуобщностна федерация. Кипърските турци обаче заявяват, че тази формула се е изчерпала след над 40 години преговори и решението трябва да се търси чрез две равноправни суверенни държави.

Кипър е разделен от 1974 г., когато северната му част бе окупирана от Турция в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция. През 1983 г. бе провъзгласена т.нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара. Кипър стана член на ЕС през 2004 г., но европейското право е валидно само в южната част на острова до евентуалното му обединяване.

Президентът на т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР - призната само от Турция) Ерсин Татар е предложил на генералния секретар на ООН и на страните участнички в петстранната неформална среща за Кипър в Женева решение на проблема в 6 точки, съобщават кипърски турски медии.

Според предложението на Татар, устойчиво решение на кипърския въпрос може да бъде постигнато чрез равноправен суверенитет на двете страни в Кипър и ориентирани към резултат преговори под егидата на ООН. 
БТА