/ Gulliver/Getty Images
Днес историците получават достъп до ватиканските архиви за папа Пий Дванадесети, предаде Франс прес.

Историците с нетърпение очакват възможността да изследват архивите за този папа, останал доста мълчалив по време на изтреблението на шест милиона евреи през Втората световна война.

Бойко Борисов: Никога не трябва да допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита

Двеста изследователи вече са се записали в списъка с желаещи да получат достъп до документите за Пий Дванадесети.

Един от желаещите е германският историк Хюберт Волф. Той пристига в Рим заедно с шестима помощници и финансиране за две години. Неговата цел е да изследва неизследвани досега документи, записки на 70 посланици на Ватикана в чужбина, призиви за помощ от еврейски организации и кореспонденции с американския президент Франклин Рузвелт.

Бивши затворници от “Аушвиц“: Победихме фашизма, но не го унищожихме

За първи достъп ще бъде предоставен до архивите за периода след Втората световна война, период на цензура по отношение на писателите и свещениците, демонстриращи прекалени симпатии към комунизма.

Преди около 40 години Ватикана вече предостави достъп до най-важните документи от времето на Холокоста. В тях обаче имаше пропуски - става дума най-вече за отговори на папата в различни кореспонденции.

"Когато папата получава документ за концентрационните лагери (в документите, вече оповестени от Ватикана), не разполагаме с отговора му. Отговорът или не съществува, или се намира във Ватикана", заяви пред Франс прес Хюберт Волф.

Нидерландия се извини за преследването на евреи през Втората световна война

Изследователите обаче са с умерени очаквания от новите документи, до които ще получат достъп.

"Струва ни се неразумно да правим предположения, в един или друг смисъл, за това какво можем да намерим предвид факта, че става дума за 16 милиона страници" на над 10 езика, казва Сюзън Браун-Флеминг, директор на международните програми в Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон и авторка на книгата "Холокостът и католическото съзнание".

"Не е сигурно, че предоставянето на достъп до ватиканските архиви ще сложи край на противоречията във връзка с "мълчанието" на Пий Дванадесети. По-голямата част от документите, до които ще бъде даден достъп, засягат следвоенния период, периода на Студената война, който е белязан от противопоставянето между християнския Запад и големия съветски Сатана", казва Филип Шено, професор по модерна и съвременна история на Църквата в папския Латрански университет в Рим.