/ /ThinkStock/Getty Images
Нидерландският премиер Марк Рюте се извини от името на правителството за преследването на евреи през Втората световна война, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

Рюте поднесе извиненията днес на церемония в Амстердам по случай 75-годишнината от освобождаването на нацисткия концлагер "Аушвиц" на 27 януари 1945 година.

"Сега, когато последните оцелели са още между нас, поднасям извинения от името на правителството за действията на властите по онова време", заяви премиерът.

Бивши затворници от “Аушвиц“: Победихме фашизма, но не го унищожихме

Това е първото извинение на правителството за преследването на евреите в Нидерландия и масовото им депортиране към лагерите на смъртта. От общо 140 000 евреи по онова време в Нидерландия, 102 000 не са оцелели.

През 2000 година тогавашният премиер Вим Кок поднесе извинения за "леденото посрещане" на оцелелите от лагерите при завръщането им в страната, която е била окупирана от германците от 1940 до 1945 година.

Днес Рюте изрази съжаление, че прекалено много холандски чиновници са изпълнявали заповедите на окупатора.

Световни лидери почетоха жертвите на Холокоста

"75 години след "Аушвиц" антисемитизмът още е сред нас. Ето защо трябва изцяло да признаем какво се е случило през онази епоха и да го изречем на висок глас", призова нидерландският министър-председател.
БТА