Погребаха Кадафи на неизвестно място
Погребаха Кадафи на неизвестно място / снимки: Reuters

Говорител на военния съвет в либийския град Мисрата заяви, че Муамар Кадафи, синът му Мутасим и бившият министър на отбраната Абу Бакр Юнис са били погребани призори на тайно място, съобщи Асошиейтед прес. По думите на говорителя Ибрахим Бейталмал при погребването на телата са били прочетени ислямски молитви. На церемонията са присъствали роднини и представители на властта.

Телата бяха държани в хладилно помещение в Мисрата, където бяха докарани, след като тримата бяха убити в четвъртък при падането на Сирт. Новите власти заявиха по-рано, че Кадафи и хората от неговото обкръжение ще бъдат погребани на тайно място, за да се избегнат актове на вандализъм или превръщане на гробовете в място за поклонение за поддръжниците на сваления либийски лидер. Бейталмал заяви, че международните организации, които искат да видят гробовете, ще бъдат допуснати до тях.

Погребаха Кадафи на неизвестно място
netinfo

Междувременно стана ясно, че бившият либийски лидер е написал на 5 август писмо до бившия си приятел, премиера на Италия Силвио Берлускони, в което го моли да спре бомбардировките, които избиват либийците и техните деца. Това съобщава сп. "Пари мач", цитирано от вестниците "Кориере дела сера" и "Фигаро". В писмото Кадафи признава, че е изненадан от поведението на Берлускони, с когото бе сключил договор за приятелство в интерес на италианците и либийците.

"Скъпи Силвио, очаквах от твоя страна поне да се заинтересуваш от фактите и да се опиташ да посредничиш, преди да подкрепиш тази война", пише Кадафи. "Не те упреквам за нещо, за което не си отговорен, защото знам добре, че не беше благосклонно настроен към това злодеяние, което не прави чест нито на теб, нито на италианския народ", допълва бившият либийски лидер. "Вярвам, че все още имаш възможността да се върнеш назад и да поставиш на преден план интересите на нашите народи", препоръчва Кадафи на италианския премиер.

В писмото полковникът призовава Берлускони да "спре бомбардировките, които убиват нашите либийски братя и нашите деца". "Говори с твоите приятели и с вашите съюзници да спрат тази агресия срещу моята страна. Надявам се, че всемогъщият бог ще те води по пътя на справедливостта", пише накрая Кадафи, цитиран от БТА.

Писмото е било предадено в началото на август в Рим на италианските власти от двойка италиански приятели на полковника, ръководещи агенция за момичета, набирани да присъстват на лекциите в италианската столица на Кадафи.

В началото на либийския конфликт италианското правителство и по-специално Берлускони не искаха да изоставят Кадафи, с когото подписаха през 2008 г. договор за приятелство и икономическо сътрудничество. Бившата колониална сила Италия беше първи търговски партньор на Либия.