Подписаха споразумение за референдум за независимост на Шотландия
Подписаха споразумение за референдум за независимост на Шотландия / снимки: Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън и лидерът на Шотландската национална партия Алекс Салмънд подписаха споразумение за свикване през 2014 г. на референдум за независимост на Шотландия, предадоха Ройтерс и ДПА.

Всенародното допитване сред шотландците трябва да определи дали те искат да бъде запазен 305-годишният съюз с Англия. Камерън се противопоставяше на отделянето на Шотландия от Обединеното кралство с аргумента, че Великобритания е по-силна в единството си. Проучвания на общественото мнение сочат, че едва 30 до 40 на сто от шотландците се обявяват за независимост, информира БТА.

Шотландия и Англия имат общ монарх от 1603 г. и се управляват от общ парламент в Лондон от 1707 г. През 1999 г. шотландците се сдобиха със свое законодателно събрание след гласуване в референдум.

Единбургското споразумение постановява, че на 4-те милиона шотландци ще се даде възможност да отговорят еднозначно с "Да" или "Не" на въпроса за придобиването на пълна независимост. То за пръв път разрешава на непълнолетни (16 и 17-годишни) да
гласуват на референдум.

Подписаха споразумение за референдум за независимост на Шотландия
netinfo
"Това е исторически ден за Шотландия", заяви Салмънд, чиято сепаратистка Шотландска национална партия има мнозинство в шотландския регионален парламент.

"Ще победим чрез излагане на положителна визия", добави той, след като подписа Единбургското споразумение.

Камерън подчерта, че ще се бори пламенно в кампанията за референдума да запази целостта на Обединеното кралство. "Трябва да запазим семейството си единно", каза той. "Искам да съм премиерът, който е запазил Обединеното кралство цяло. Сега от народа на Шотландия зависи вземането на това историческо решение", заяви Камерън.