/ iStock/Getty Images
С наближаването на първата годишнина от руската инвазия американските граждани все по-малко подкрепят доставянето на оръжия за Украйна и прякото икономическо съдействие, показва проучване на Центъра за изследване на обществените въпроси на АП-НОРК (AP-NORC).

48 процента казват, че одобряват САЩ да изпращат оръжия на Украйна, докато 29 процента са против, а 22 процента заявяват, че нямат мнение по въпроса. През май 2022 г., малко след началото на войната, 60 процента от американските граждани са казвали, че подкрепят изпращането на оръжия на Украйна. 

Американците са почти поравно разделени, що се отнася до изпращането на правителствени средства директно на Украйна, като 37 процента са съгласни, 38 процента не са, а 23 процента нямат мнение.

Резултатите за намаляващата подкрепа за Украйна стават ясни в момент, в който президентът Джо Байдън се готви за посещение в Полша следващата седмица, където ще отбележи първата годишнина от най-сериозния конфликт в Европа от Втората световна война насам.

Републиканецът Джо Хернандес от Роклин, щата Калифорния, заяви, че е трудно човек да подкрепя САЩ за щедрите военни разходи и икономическото сътрудничество с Украйна, при положение че много американски общности не могат да се справят с последиците от мигрантите, които влизат в САЩ през южната граница. Той спомена и нарастването на случаите на свръхдоза наркотици, причинени от фентанил и други синтетични наркотици, произведени в лабораторни условия, както и кризата с бездомните в неговия щат.

Байдън многократно заяви, че Щатите ще помагат на Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо“, за да отблъсне руската инвазия, която започна на 24 февруари миналата година. В частни разговори представители на администрацията предупреждават украинските власти, че търпението на силно разделения Конгрес, а и на американската общественост, към разходите за война без ясен край е ограничено. През 2022 г. Конгресът одобри около 113 милиарда долара за икономически, хуманитарни и военни разходи.

Проучването сочи, че 19 процента от американците са убедени в уменията на Байдън за справяне със ситуацията в Украйна, докато 37 процента казват, че не са напълно убедени, а 43 процента нямат почти никакво доверие в него.

Мненията за начина, по който Байдън се справя с войната, се разделят до голяма степен по партийна линия. Сред демократите 40 процента казват, че имат голямо доверие в Байдън, че ще се справи със ситуацията, 50 процента имат известно доверие, а 9 на сто - почти никакво. Сред републиканците 76 процента заявяват, че нямат почти никакво доверие в президента. Тези резултати до голяма степен не са се променили от май миналата година.
Анелия Пенкова/БТА