/ БГНЕС
Вече 1,28 милиона жители на югозападния японски остров Кюшу са получили от властите препоръка да се евакуират заради проливните дъждове в региона, където жертвите на бедствието са над 50, предаде ТАСС, като цитира съобщения на правителството и на телевизия Ен Ейч Кей.

По-рано се предвиждаше да бъдат евакуирани около 1,22 милиона души, за които са подготвени специални центрове. Най-тежко е положението в префектурите Кумамото, Оита, Сага, Фукуока и Нагасаки.

Дъждовете на остров Кюшу продължават вече трети ден. На места там са паднали над 200 мм валежи, довели до наводнения и причинили щети на жилищни сгради. Японското министерство на земеделието, горите и риболова нареди да се изпратят на острова 100 000 комплекта хранителни помощи за местното население.

Жертвите на проливните дъждове в Япония вече са десетки (ВИДЕО/СНИМКИ)


До момента стихията е взела 52 жертви, 14 души са изчезнали безследно. Около 6000 жилищни сгради и 22 болници са останали без осветление, съобщи на пресконференция главният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

Премиерът Шиндзо Абе изпрати в зоната на бедствието близо 10 000 военнослужещи от сухопътните Сили за самоотбрана, които да подпомагат местните спасителни служби. Министър-председателят изтъкна, че във всички центрове за настаняване на евакуирани ще се спазват всички необходими мерки за сигурност с оглед коронавирусната заплаха.
БТА