/ iStock/Getty Images
Почина президентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) Ханс ван Бален, предаде Франс прес, като се позова на нидерландската национална информационна агенция АНП.

60-годишният Ван Бален бе представител на десноцентристката Народна партия за свобода и демокрация (НПСД) на нидерландския премиер Марк Рюте.

Бившият депутат в нидерландския и в Европейския парламент е починал вчера в болница в Ротердам след кратко боледуване, съобщи говорител на неговото семейство, цитиран от АНП.

Ханс ван Бален бе специалист по въпросите на сигурността, отбраната и външните работи.

"Работехме заедно от 1993 г. Ханс изигра решаваща роля за огромния ръст на либералната група в Европейския парламент. Ценя нашето приятелство", написа в Туитър Марк Рюте.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че е "дълбоко натъжен" от новината за кончината на Ханс ван Бален. "Тъжен ден за партията АЛДЕ, която той ръководеше с ангажираност и отдаденост", добави Мишел.

Председателят на либералната група в Европейския парламент "Обнови Европа" Дачиан Чолош заяви, че е "шокиран от трагичната смърт" на Ван Бален. "Ханс ръководеше либералното движение" в Европа и "ще липсва на цялото либерално семейство", допълни той.
БТА