Пол Бокюз, смятан за "папа" на френската гастрономия, почина на 91-годишна възраст, предадоха световните информационни агенции.
Това бе оповестено в Туитър от френския министър на вътрешните работи Жерар Колон.
Пол почина в странноприемницата си в Колонж о Мон д'Ор, близо до Лион, заяви близък до семейството му майстор-готвач. От няколко години Бокюз бе засегнат от болестта на Паркинсон.
Той стана световноизвестен майстор-готвач, след като създаде собствена ресторантска верига. През 1987 г. учреди международния кулинарен конкурс "Златен Бокюз", който е сред най-престижните на планетата.
Пол Бокюз е автор на рецепта за супа с трюфели, която е кръстена с инициалите на бившия президент на Франция Валери Жискар д'Естен. Това блюдо до ден днешен е в менюто на Елисейския дворец.
"Пол Бокюз бе въплъщение на френското кулинарно изкуство", каза френският президент Еманюел Макрон.
Това бе оповестено в Туитър от френския министър на вътрешните работи Жерар Колон.
Renowned French chef Paul Bocuse dies at age 91 https://t.co/OaAdFZVPo9 pic.twitter.com/23WpWnISnr
— CNN International (@cnni) January 20, 2018
Пол почина в странноприемницата си в Колонж о Мон д'Ор, близо до Лион, заяви близък до семейството му майстор-готвач. От няколко години Бокюз бе засегнат от болестта на Паркинсон.
Той стана световноизвестен майстор-готвач, след като създаде собствена ресторантска верига. През 1987 г. учреди международния кулинарен конкурс "Златен Бокюз", който е сред най-престижните на планетата.
Paul Bocuse, French chef who became a cultural star, dies at 91 https://t.co/TENGZY3km2 pic.twitter.com/M30uz7IkoY
— Bloomberg (@business) January 20, 2018
Пол Бокюз е автор на рецепта за супа с трюфели, която е кръстена с инициалите на бившия президент на Франция Валери Жискар д'Естен. Това блюдо до ден днешен е в менюто на Елисейския дворец.
"Пол Бокюз бе въплъщение на френското кулинарно изкуство", каза френският президент Еманюел Макрон.