/ БТА
Шон Пен се завърна в Кан с филма "Денят на знамето" пет години след опустошителните критики за хуманитарната любовна история "Последното лице" с негово участие, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

В главната женска роля на "Денят на знамето" е дъщерята на холивудската мегазвезда Дилън.

Филмът е по истинска история - за баща, който предизвиква възхищение у дъщеря си с "магнетизъм и способност да превърне живота в голяма авантюра". В същото време обаче той води таен живот, като обира банки и прави фалшификати. В центъра му е портретът на млада жена "бореща се да заличи раните от миналото и в същото време да възстанови отношенията с баща си".

Шон Пен е не само режисьор на "Денят на знамето", но и изпълнява главната мъжка роля. Филмът е семеен, защото освен дъщеря му, в него участва и синът му Хопър.

Публиката аплодира четири минути Шон Пен след края на прожекцията на "Денят на знамето" в Кан, но много зрители се тръгнаха по средата ѝ, съобщи Варайъти. Дилън Пен получи отлични отзиви за дебюта си в главна роля.

Филмът "Денят на знамето" изглежда с по-добри шансове в надпреварата за наградите в основната конкурсна програма в Кан от провалилия се "Последното лице". Той обаче не наелектризира зрителите като други продукции.

Шон Пен участва в конкурсната програма кинофестивала в Кан от 25 години. Първото му представяне там е в "Тя е толкова прекрасна" на Ник Касаветис, когато печели наградата за най-добър актьор. Той е председател на журито през 2008 г. "Денят на знамето" е третото му участие като режисьор. 
БТА