Пет години след опустошителното земетресение Хаити още се възстановява
Пет години след опустошителното земетресение Хаити още се възстановява / снимки: Guliver/Getty Images

Жителите на Хаити днес почетоха паметта на жертвите на тежкото земетресение от 2010 г., което опустоши най-бедната страна на американския континент, потопена в сериозна политическа криза, предаде АФП.

Пет години след бедствието, което взе 300 000 жертви и разруши столицата Порт о Пренс, правителството на Хаити обяви 12 януари за ден на траур, а знамената бяха свалени наполовина. Президентът Мишел Мартели почете паметта на жертвите на официална церемония в северната част на столицата, където повечето загинали са били заровени в общи гробове.

„Специално обръщам внимание на хаитянските спасители и международните доброволци, които помогнаха да се спасят животи по време на бедствието”, каза той.

В развалините на катедралата на Порт о Пренс, която бе разрушена от земетресението, неколцина вярващи положиха цветя в памет на загиналите. „Моля Господа да спести нови бедствия на страната”, промълви Катя Жорж, която донесе букет цветя в памет на загиналата си братовчедка.

Хаитяните се радват, че в столицата се виждат все по-малко палатки, но искат да има повече проекти за възстановяване. От земетресението, което лиши от дом 1,5 милион души, 79 397 изселени лица продължават да живеят в 105 обекта и лагера в Хаити, но изселените семейства намаляха с 94%, а лагерите - с 93%, се казва в доклад на Международната организация по миграциите.

„Животът не се е променил кой знае колко. Средната класа обедня. Семействата са травмирани и дезорганизирани. Издигнаха се нови бидонвилии”, заяви политическия активист Жан Верди.

Специалният пратеник на Световната банка в Хаити Мери Бартън-Док обаче заявява, че въпреки политическите смутове, Хаити е успял да намали крайната бедност от 31 на 24% между 2000 и 2012 г. Тя все пак признава, че в региона Латинска Америка и Карибите Хаити остава страната с най-големи неравенства в доходите, а слабото управление продължава да спъва напредъка в осигуряването на основни услуги като електроподаването.

Няколко часа преди отбелязването на годишнината обаче президентът Мишел Мартели и двадесетина политически лидери успяха снощи да подпишат споразумение, предвиждащо произвеждане на избори преди края на 2015 г., което бе приветствано от ЕС днес.

Източник: БТА