Дмитрий Песков
Дмитрий Песков / БГНЕС, архив
Кремъл предупреди, че ще реагира, ако Европейският съюз затрудни пътуването на руснаци до блока като част от мерките в подкрепа на Украйна.

Идеята за забрана на руските туристи в Европа раздели държавите от ЕС, като някои от тях я подкрепят напълно, а други се опасяват, че това ще затвори вратата за руските дисиденти, които бягат в чужбина.

Външните министри на ЕС ще обсъдят въпроса по време на двудневна среща в Прага.

"Знаем, че сред европейците има различни мнения по въпроса. Ще следим този въпрос отблизо. Това е много сериозно решение, което може да бъде насочено срещу нашите граждани", заяви пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Разбира се, подобни решения не могат да останат без отговор", каза той.

"Стъпка по стъпка Брюксел и отделните европейски столици демонстрират абсолютна липса на разум... Тази смесица от ирационалност, граничеща с лудост, позволява да се обсъждат такива решения (за визите)", добави Песков.

Брюксел наложи на Москва множество безпрецедентни санкции в отговор на започналата на 24 февруари руска офанзива срещу прозападна Украйна.

ЕС вече преустанови издаването на визи за руски официални делегации и бизнес лидери, но на посетителите с кратък престой е разрешено да пътуват в блока.

Въпреки че Украйна призова руските туристи да бъдат напълно забранени в ЕС, се очаква символично спиране на споразумението, което улеснява кандидатстването за визи.

Руските туристи използват шенгенски визи, които обикновено са валидни в 26 държави от ЕС и асоциираните държави, включително Швейцария и Норвегия.

Визите обикновено позволяват престой до 90 дни в рамките на 180-дневен период.
БГНЕС