/ iStock
Известният с античните си експонати Пергамски музей в Берлин затваря за посетители на 23 октомври за 14-годишна реконструкция, съобщи АФП. 

Пергамският музей е най-посещаваният в германската столица. Той съхранява такива съкровища като Римския олтар на Пергам от II век пр.н.е. и Вавилонската порта на Ищар, построена преди 2600 години.

Откритият през 1930 г. музей привлича над един милион посетители годишно, когато всички експонати са достъпни.

Времето и тежестта на колекциите, които лежат върху дъното на река от ледниковия период, са повредили основите на музея, които ще трябва да бъдат укрепени. Това е най-сериозната задача, която се оценява на почти 1,5 милиарда евро и се очаква да отнеме повече от десетилетие.

Износването на сградата и трайните щети, причинени от Втората световна война, са довели до течове, когато вали, обяснява Барбара Хелвинг, директор на Музея на Близкия изток към Държавните музеи в Берлин. Според нея е "спешно" да започне ремонт, за да бъдат защитени ценните колекции и да се осигури безопасността на посетителите. "Сградата е в много лошо състояние и потъва", обяснява тя пред АФП.

Има критики за прекомерната цена на ремонта и факта, че освен няколко слънчеви панела, нищо няма да е много екологично. Друг евентуален проблем са постъпващите искания за реституция на някои произведения.

Реконструкцията ще продължи до 2037 г. При изпълнение на графика първата част от музея ще бъде отворена през 2027 г. 

Хиляди произведения - скулптури, урни, килими, ще бъдат подредени в складове. Малка част ще бъдат заети на други музеи. Големите експонати като Вавилонската порта, ще бъдат предпазени на място.