/ /iStock
Местните власти в столицата на Китай - Пекин, засилиха проверките на жителите си и поставиха под локдаун някои жилищни комплекси, след като случаите на COVID-19 в страната през последните седмици се увеличиха четворно, предаде Ройтерс. Това се случва на фона на конгреса на Китайската комунистическа партия, който започна миналата неделя и се очаква Си Цзинпин да удължи управлението си.

Градът, в който живеят 21 милиона души, съобщи за 18 нови случая на COVID-19, предадени на местна почва за предходния ден, което прави общия брой на заразени с коронавирус 197 в рамките на 10-дневен период. Това бележи четворно увеличение от регистрираните инфекции за предходните 10 дни.

Докато нивата на заразата в КНР са по-ниски от тези в други страни, ограниченията в Пекин се засилват заради китайската политика за нулев ковид.  Здравните власти в Пекин призоваха за по-строги проверки на хора, които будят съмнение, че са носители на заразата, както и щателни проверки на тези, които посещават супермаркети и фитнес зали - места, за които се предполага, че е възможно струпване на много хора. 

Някои жилищни комплекси бяха поставени под тридневен локдаун заради подозрения на заразени с COVID-19, при условието той да бъде удължен, ако се появят нови случаи на коронавирус.

През последните дни Китай обеща да се придържа към своята политика за нулев ковид въпреки нарастващото обществено разочарование. Щетите върху икономическото положение на страната са налице, а спекулациите, че мерките скоро ще бъдат разхлабени, се оказаха грешни.

Подобно на други китайски градове, Шанхай се бори с нововъзникнали ковид огнища. Местните власти тази седмица разкриха, че планират да изградят карантинен център с 3250 легла на малък остров близо до центъра на града.

В периода април-май градът с 25 милиона души претърпя продължителен локдаун, след като бяха регистрирани стотици хиляди случаи на коронавирус в икономическия хъб. Подобни карантинни центрове има и в други големи градове, включително Пекин и Гуанчжоу, в които се провежда рутинно тестване за ковид.
 
БТА