/ Istock/GettyImages
Китайският посланик в централата на ООН в Женева Сюй Чън отправи предупреждение днес срещу всяването на паника и прекомерните мерки, взети от някои държави срещу разпространението на новия коронавирус, заради който Световната здравна организация (СЗО) обяви международно извънредно положение, предаде Франс прес.

"Не е необходимо да всяваме безсмислена паника, нито да вземаме прекомерни мерки" каза на пресконференция в Женева Сюй, като подчерта, че "СЗО има пълно доверие на Китай".
СЗО съобщи, че ограниченията за придвижването на хора и стоки по време на въведеното международно извънредно положение може да се окажат неефективни, да нарушат доставката на помощ и да навредят на засегнатите страни.

Новата пневмония, предизвикана от коронавируса, се разпространява по-бързо

СЗО освен това предупреди, че затварянето на границите с Китай, където е огнището на новия коронавирус, ще е контрапродуктивно, защото би накарало хората да пътуват нелегално, което допълнително ще разпространи епидемията, предаде Франс прес.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин пък разкритикува днес препоръките на САЩ към своите граждани да не пътуват в Китай или да не напускат страната, ако се намират вече там, предаде Франс прес.

"Думите и действията на някои американски отговорни представители не се основават на фактите, нито са уместни", каза говорителката. Тя припомни, че самата СЗО е препоръчала да не се ограничават пътуванията, докато САЩ правят точно обратното. "Това със сигурност не е жест на добра воля", предупреди Хуа.
БТА