Марлен Шиапа
Марлен Шиапа / Guliver/Getty Images
Френската министърка по въпросите за равенството между жените и мъжете и борбата срещу дискриминацията Марлен Шиапа призова да се разследват действията във Франция на Джефри Епстайн - американския финансист, който бе открит мъртъв след очевидно самоубийство по време на ареста му по обвинения в организиране на проституция и сексуален тормоз и експлоатация на непълнолетни, предаде Ройтерс.

"Американското разследване извади на бял свят връзки с Франция. За нас, следователно, е много важно, както и за жертвите, да бъде започнато разследване и във Франция, така че този въпрос да бъде изцяло разнищен", каза Шиапа в декларация.

Как западната преса вижда аферата „Епстайн“ и смъртта му в затвора?


Епстайн бе арестуван на 6 юли в щата Ню Джързи, след като кацна с частен самолет от Париж. "Ню Йорк таймс" съобщи, че е притежавал собственост във френската столица. Богат финансист с широки контакти, Епстайн от години бе прицел на обвинения в сексуален тормоз на момичета и млади жени. Той бе намерен обесен в килията си във федерален затвор в Ню Йорк в събота. 

"Бихме желали да използваме този случай, за да изразим отново максималната си решимост да защитаваме млади момичета от сексуално насилие и особено от експлоатация от криминални мрежи. Това ще доведе до обявяване на нови мрежи (за тази цел) до края на тази година", добави френската министърка.
 
БТА