/ БГНЕС

Папа Франциск призова за диалог и прекратяване на бурните протести в Чили заради икономическото неравенство, които обхванаха страната и отнеха живота на 15 души, съобщи БГНЕС.

"Следя случващо се в Чили със загриженост", каза той по време на седмична обща аудиенция на площад "Свети Петър".

„Надявам се, че със слагането на край на диалога с придружени с насилие демонстрации, може да се използва, за да се намерят решения на кризата и да се изправим срещу трудностите, които са я породили, в името на цялото население“, добави Франциск.

Насилието - широко разпространени грабежи, палежи и сблъсъци между демонстриращите и многохилядни сили за сигурност, разположени по улиците - е най-сериозното, случващо се в Чили, откакто страната се върна към демокрацията след дясната диктатура от 1973-1990 г.

Чилийският президент Себастиан Пинера обяви във вторник пакет от социални мерки, насочени към ограничаване на протестите, които започнаха в петък заради увеличението на цените на билетите за метрото.

Те бързо се превърнаха в по-широк протест срещу социални и икономически неволи, включително зейналата пропаст между богати и бедни в страна, която обикновено се счита за една от най-стабилните в Латинска Америка.

Институтът за правата на човека в Чили заяви, че над 200 души са били откарани в болници, почти половината от които са с огнестрелни рани, докато много други са получили наранявания на очите от сачми.

Откакто започнаха вълненията, повече от 2600 души бяха задържани.