Папа Франциск: Не можеш да си правиш шеги с вярата
Папа Франциск: Не можеш да си правиш шеги с вярата / Guliver/Getty Images

Папа Франциск защити свободата на изразяване в изказване, направено по повод извършените миналата седмица нападения от въоръжени ислямисти в Париж, но каза, че е неправилно да бъдат предизвиквани другите хора, като се обижда тяхната религия, и че може да се "очаква" реакция на подобни злоупотреби, съобщи Ройтерс.

"Не можеш да провокираш, не можеш да обиждаш вярата на другите, не можеш да си правиш шеги с вярата", заяви Франциск пред репортери в самолета, с който пътуваше от Шри Ланка към Филипините.

Папата, който осъжда нападенията в Париж, беше попитан за отношението между свободата на вероизповедание и свободата на изразяване.

"Мисля, че и свободата на вероизповедание, и свободата на изразяване са основни човешки права", каза той и добави, че говори конкретно за убийствата в Париж.

"Всеки има не само свободата и правото, но и задължението да казва каквото мисли в името на общото добро . . . ние имаме правото да се ползваме от тази свобода открито, без да обиждаме", заяви Франциск.

За да илюстрира думите си, той се обърна към свой сътрудник и каза: "Вярно е, че не трябва да реагираш с насилие, но макар да сме добри приятели, ако каже ругатня по адрес на майка ми, той може да очаква удар, това е нормално".

"Не можеш да се забавляваш с религиите на другите", добави той. "Тези хора провокират и после (може да се случи нещо). При свободата на изразяване има граници", заяви папата.

Източник: БТА