Папа Бенедикт XVI благослови българските атлантици
Папа Бенедикт XVI благослови българските атлантици / netinfo

Делегация на Атлантическия клуб в България, която участва в редовната публична аудиенция на главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт XVI, се срещна в края с Негово светейшество.

Българските атлантици поздравиха папата за неговата изключително успешна визита в Турция, разказаха му за дейността на Атлантическия клуб в България и го поканиха да посети страната ни.

В края на срещата папа Бенедикт XVI получи две православни икони и карта на остров Ливингстън в Антарктида, където е българската полярна база "Св. Климент Охридски".

В официалната делегация са председателят на клуба проф. Любомир Иванов и почетният му президент и председател на парламентарната Комисия по външна политика Соломон Паси, генералният директор на БТА Максим Минчев, заместник-министърът на външните работи Гергана Грънчарова, депутатът Мариана Костадинова, посланикът на България във Ватикана Валентин Божилов, членове на клуба.

През 1994 година - преди 12 години, делегация на Атлантическия клуб посети за първи път Ватикана, срещна се с Йоан Павел II и го покани да посети България.

По-късно, през 2002 година, именно българският Атлантически клуб организира визитата на Йоан Павел II в България.