Паника в родния град на Скарамела заради полония в организма му
Паника в родния град на Скарамела заради полония в организма му / netinfo

Фактът, че италианският консултант по сигурността Марио Скарамела е заразен с полоний-210, предизвика паника в родния му град Неапол, въпреки че следи от радиоктивния елемент в Италия не бяха открити, предаде ДПА.

Някои италиански вестници пишат, че родители не позволили на децата си да ходят на училище, а юристи и служители в съда на Иския, в който на 17 ноември Скарамела присъствал на дело като почетен съдия, отказвали да идат на работа.

В интервю, публикувано във вестник "Република", Скрамела казва, че е бил заразен на 1 ноември, денят, в който в лондонски суши-бар се срещнал с бившият руски таен агент Александър Литвиненко. Литвиненко почина три седмици по-късно.

"Или съм вдишал веществото по пътя към заведението, или съм го погълнал, докато стоях на бара", обяснява пред вестника Скарамела.

Лекарите от болница "Юнивърсити колидж хоспитал" потвърдиха, че Скарамела е бил изложен на действието на същата субстанция, която е причинила смъртта на Литвиненко, но уточниха, че засега у него не се наблюдават симптоми на "радиационна токсичност".

Медиците казали на италианския консултант, че количеството на открития в организма му полоний е равно на една двадесета от установеното у Литвиненко и изследванията ще продължат.