Панама ще сътрудничи на разследването за финансови машинации в света на богатите
Панама ще сътрудничи на разследването за финансови машинации в света на богатите / Sofia Photo Agency, архив

Президентът на Панама заяви, че правителството му ще сътрудничи "енергично" на всяко разследване, произтичащо от разпространения огромен масив от информация за финансовите машинации в света на богатите и известните, предаде Асошиейтед прес.

Международният консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон публикува разследвания въз основа на изтичането на 115 милиона документи от базираната в Панама адвокатската фирма "Мосак Фонсека", разкриващи как политици, богаташи и знаменитости укриват парите си в офшорни фирми.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

Президентът Хуан Карлос Варела посочи в изявление, че разкритията няма да отклонят правителството му от политиката на нулева толерантност към всяка незаконна дейност във финансовия сектор в Панама.

Рамон Фонсека, съосновател на фирмата, чиито документи са били предоставени на медиите, заяви за панамски тв канал, че тя не носи отговорност за каквато й да е престъпна дейност, извършена с офшорни инструменти, създадени за клиентите й, съобщи АП.

Пред Франс прес Рамон Фонсека коментира, че разследването, извършено от над 100 медии по света за авоарите на политици и известни личности в данъчните убежища, е "престъпление" и атака срещу Панама.

Шефът на фирмата смята също, че тя е станала жертва на "международна кампания срещу личната неприкосновеност". В телефонно интервю за Ройтерс Фонсека, който е бивш правителствен служител в Панама, съобщи, че фирмата му е създала повече от 240 хиляди компании, повечето от които са били използвани със законна цел.

"Смятаме, че е налице международна кампания срещу личната неприкосновеност, която е свещено човешко право, но има хора по света, които не разбират това", посочи Фонсека.

В отделно изявление, публикувано в "Гардиън", фирмата изтъкна: "Изглежда, че става дума за неразрешен достъп до документи и информация, изнесени от нашата компания, представени и интерпретирани извън контекст."

Източник: БТА