Отвориха гроба на Исус Христос в Ерусалим (СНИМКИ)
Отвориха гроба на Исус Христос в Ерусалим (СНИМКИ) / БГНЕС

Археолози премахнаха мраморната облицовка и за пръв път от векове достигнаха до скалата, на която се смята, че е било положено тялото на Исус след смъртта му, съобщи Асошиейтед прес.

Вижте снимки в галерията тук

Много историци вярват, че първоначалната пещера, идентифицирана няколко века след смъртта на Исус като негова гробница, е унищожена отдавна. Археолози, придружаващи реставрационния екип в църквата на Божи гроб в Ерусалим, обаче обясниха как са определили с радар, че стените на пещерата стоят върху скала и са свързани с нея, зад мраморните панели на камерата в центъра на църквата.

7 тайнствени съкровища, обвити в загадъчност и мистерия

"Намереното е удивително", каза археологът Фредрик Хийбърт. Мраморната плоча не е премествана от 1550 г. Под нея археолозите намериха пласт от отломки. Отстраняването им разкри друга мраморна плоча. Според Хийбърт тя е от XII век. На нея е изсечен кръст. Отгоре е сива, но отдолу е по-бяла.

Археолозите са работили по време на реставрацията за подсилване на едикула - камерата, където се твърди, че е погребан и възкръснал Исус, в една от най-старите християнски църкви. Сградата е от XII век, като е построена върху останки от IV век. Това е единствената църква, където практикуват и шестте християнски вероизповедания.

Папирусът за съпругата на Исус е фалшификат

Aрхеолозите се надяват отварянето на гробницата да позволи да се разбере защо майката на император Константин I - Елена, е избрала и посочила именно това място като последното, където е лежало тялото на Спасителя.

Реставрацията е поверена на гръцки специалисти. Те ще оставят една част от гроба отворен, така че поклонниците да могат да виждат част от варовиковата стена.

Източник: БТА, БГНЕС