Папирусът за съпругата на Исус е фалшификат
Папирусът за съпругата на Исус е фалшификат / БГНЕС, архив

Преди години Карън Кинг - историчка и първата жена, носителка на най-старата титла в САЩ - професор по богословие "Холис", предизвика сензация, когато представи късче папирус, в което се споменава съпруга на Исус Христос. Сега Кинг споделя, че въпросният фрагмент вероятно е фалшификат, предаде АП.

Доказаха: Исус е имал жена

През 2012 г. Карън Кинг, професор в Харвардския богословски факултет, обяви откритието си на международен конгрес по коптология в Рим. Късчето папирус съдържа фразата "И Исус им каза: "Моята жена...", припомня агенцията.

Оттогава много учени оспориха автентичността на фрагмента.

Исус Христос е най-значимата личност на всички времена

Сега, в интервю за агенцията, Кинг признава, че късчето папирус вероятно е фалшификат. Тя се позовава на разследваща статия, публикувана в сайта на сп. "Атлантик" миналата седмица.

Кинг казва, че е била излъгана от собственика на късчето папирус, бизнесмена от Флорида Уолтър Фриц. Фриц отрича обвинението, че е фалшифицирал фрагмента.

Карън Кинг заяви още в самото начало, че късчето папирус не може да се разглежда като доказателство, че Исус Христос е бил женен, а само като свидетелство, че ранните християни са обсъждали тази тема.

Източник: БТА