Отвлеченият в Газа журналист на Би Би Си е жив и здрав
Отвлеченият в Газа журналист на Би Би Си е жив и здрав / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абас успокои Би Би Си за съдбата на отвлечения преди един месец в Газа неин журналист Алан Джонстън, предаде Франс прес.

Джонстън е жив и в добро здраве, заявил Абас на среща с генералния директор на британската обществена радиотелевизионна корпорация Марк Томпсън снощи в Рамала, на Западния бряг на река Йордан. Палестинският президент разполага с достоверна информация по въпроса, което е окуражаващо, отбеляза Томпсън. Абас го уверил, че палестинските власти и самият той правят всичко възможно, за да издействат освобождаването на Джонстън.

Би Би Си организира ден за действия днес, по случай навършването на един месец от отвличането на кореспондента й в Газа на 12 март. В него участват информационните телевизии Скай нюз, Си Ен Ен и Ал Джазира. Родителите на Джонстън ще дадат пресконференция в Лондон.

44-годишният журналист бе отвлечен от маскирани въоръжени мъже в град Газа, докато пътувал към дома си с автомобил, припомня Франс прес. До момента никой не е поел отговорност за похищението.

Джонстън е най-дълго държаният за заложник чужденец в ивицата Газа. Подобни отвличания стават често в палестинската територия, където цари хаос, но похитеният обикновено бива освобождаван здрав и читав след кратко задържане.