/ ThinkStock/Getty Images
Индийски въздушни пилоти са забелязали пет тела в Хималаите, докато са издирвали осемте планински катерачи, които изчезнаха преди седмица. Телата са били намерени в понеделник, преди спасителна операция в северния щат Утараканд да беше прекратена поради силен снеговалеж и пориви на вятъра.
 

Издирват осем алпинисти, изчезнали в Хималаите

Операцията по издирване на останалите трима катерачи ще продължи във вторник. Официални лица се консултират с местната армия относно това как да получат обратно телата, потвърди окръжен магистрат.
 
Четирима британци, двама американци, един индиец и един австралиец изчезнаха на високия 7826 м връх Нанда Деви в Хималаите. Поради сгъстени облаци третият ден на операцията по търсене на изчезналите бе забавен с няколко часа, преди хеликоптери започнаха да издирват за телата в район от около 50 кв.км.
 
Каква е опасността от бума на нискотарифните изкачвания на Еверест?

Властите успяха да ограничат района на издирване след получена информация от четирима британски катерачи, които бяха спасени в неделя от базовия лагер в Нанда Деви.
Те са били в контакт с по-голямата група до 26 май, когато метеорологичните условия се влошили и имало силен снеговалеж и лавини. „На база информацията от четиримата спасени катерачи, имаме идея относно района, в който трябва да издирваме телата“, заяви началникът на полицията в Питорагар за АФП.
БГНЕС