/ БГНЕС
Символичното откриване на филмовия фестивал в Кан 2020 се състоя тази вечер във френския град. Според организаторите съкратената тридневна програма ще включва четири игрални филма и конкурсна програма за късометражни филми.

„Всички предпазни мерки са взети“, каза президентът на фестивала Пиер Лескур пред АФП. Той обясни мини-версията на филмовия форум като „знак на приятелство и уважение към майсторите на киното“. Всички поканени бяха информирани за задължителното носене на защитни маски и необходимостта да се поддържа социална дистанция. Гостите също бяха помолени да не стоят дълго време на главното стълбище на фестивалния дворец.

Поредният филмов фестивал в Кан бе отменен през май поради здравна криза. Организаторите не можаха да намерят друга дата за мащабния филмов форум в неблагоприятната епидемична ситуация. Всички предварително избрани за конкурса филми получиха статут на почетни участници в официалната програма.

При откриването на съкратената версия на фестивала в Кан беше показан филмът "Триумф" на френския режисьор Еманюел Къркол. През следващите два дни зрителите ще видят още японския филм „Истински майки“ на Наоми Кавасе и грузинския филм „Начало“. Този пълнометражен филм, режисиран от Деа Кулумбегашвили, вече беше включен в програмата на фестивала в Сан Себастиан.

В третата и последна вечер на мини-фестивала, ще бъде показан новият френски филм "Две Алфреди" на Бруно Подалидес. Както очаква организационният комитет, провеждането на символична версия на филмовия фестивал трябва да насърчи продуцентите да не отлагат пускането на премиерни филми.
БГНЕС