Откриха материали за експлозиви и отпечатък на Салах Абдеслам в жилище в Брюксел
Откриха материали за експлозиви и отпечатък на Салах Абдеслам в жилище в Брюксел / снимка: БГНЕС, архив

Материали, предназначени за производството на взривни вещества, следи от взривни вещества, три колана, които може да бъдат превърнати в пояси с експлозиви и пръстов отпечатък на издирвания за нападенията в Париж Салах Абдеслам са открити в апартамент в Брюксел, предадоха световните агенции.

Белгия сигнализирала за братя Абдеслам в Интерпол преди парижките атентати

Това е станало при обиск на жилището, извършен на 10 декември, съобщи белгийската федерална прокуратура. Този апартамент се е намирал на третия етаж на кооперация в брюкселската община Шербек и е бил нает под фалшива самоличност от един от деветимата души, задържани в Белгия в хода на белгийското разследване на нападенията в Париж, посочва прокуратурата.

Белгийският федерален прокурор Фредерик ван Лев предупреди за възможност от терористичен атентат в Белгия на 15 януари, предаде ТАСС. Тази дата има символично значение за терористите. Преди една година на 15 януари в град Вервие, в югоизточната част на страната, полицията извърши мащабна операция, която приключи с престрелка с членове на екстремистка група.

Двама екстремисти бяха убити, а осем бяха арестувани, от които четирима пратени в ареста, а останалите бяха пуснати на свобода, но разследването срещу тях продължава. Обиските във Вервие потвърдиха, че членовете на тази група са готвели нападения срещу полицейски комисариати и правителствени сгради в Белгия.

Двама мъже направлявали атентатите в Париж от Белгия

След нападенията в Париж от 13 ноември стана известно, че лидерът на групировката от Вервие е Абделхамид Абауд, мароканец с френско гражданство, постоянно пребиваващ в Брюксел, откъдето той не веднъж е пътувал в последните години в Сирия, за да се сражава в редиците на организацията Ислямска държава. Смята се, че той е един от организаторите на нападенията в Париж, отнели живота на 130 души. Абауд беше убит при операция на специалните френски сили в Сен Дени край Париж на 18 ноември.

Източник: БТА