Белгия сигнализирала за братя Абдеслам в Интерпол преди парижките атентати
Белгия сигнализирала за братя Абдеслам в Интерпол преди парижките атентати / снимка: БГНЕС, архив

Европол и Интерпол са били уведомени за братя Брахим и Салах Абдеслам преди парижките атентати, съобщиха белгийски медии, цитирани от ДПА.

Белгийските власти отдавна следят потенциални чуждестранни бойци, европейци, които се присъединяват към екстремистки групировки в Сирия и Ирак и може да се върнат радикализирани и готови да извършват терористични действия.

Издирват двама нови заподозрени за терористичните атаки в Париж (СНИМКИ)

На 29 октомври белгийските власти подали в Интерпол, в европейската полицейска агенция Европол и в Шенгенската информационна система (база данни, споделена от страните в Шенгенското пространство), информация за 837 души, които може да са потенциални чуждестранни бойци, съобщи белгийската медийна група "Сюдпрес".

"В списъка са фигурирали имената на двама души, свързани с парижките атентати", е казал белгийският вътрешен министър Ян Ямбон пред парламентарна комисия в сряда. Негов говорител потвърдил пред "Сюдпрес", че за братя Абдеслам надлежно било сигнализирано в Интерпол, Европол и Шенгенската система.

Терористите от Париж или са в Германия, или са минали през нея

Салах Абдеслам бил спрян от френската полиция близо до белгийската граница в деня след терористичните актове в Париж, при който загинаха 130 души, но не бил задържан. Издирването му продължава.