Терористите от Париж или са в Германия, или са минали през нея
Терористите от Париж или са в Германия, или са минали през нея / снимка: БГНЕС, архив

Издирваният заради атентатите в Париж Салах Абдеслам и другите заподозряни терористи са били и все още може да се намират в Германия. Това съобщи онлайн изданието „Шпигел”, позовавайки се на конфиденциален документ на полицията.

Салах Абдеслам: От купонджийския живот до радикалния ислям

В моменти следователите от Германия, Франция, Нидерландия и Белгия издирват 7 предполагаеми терористи заради нападенията в Париж на 13 ноември.

По данни на „Шпигел” един от заподозрените, чието име не се споменава, е бил забелязан на паркинг на автомагистралата А4 недалеч от град Фрехен (провинция Северен Рейн-Вестфалия). Той е заснет с камера за наблюдение. Пътувал е към Кьолн с тъмносиньо BMW, чиито белгийски номера са крадени. Следователите смятат, че той е свързан с атентатите.

Според компетентните власти на Германия заподозрените лица или са избягали в Германия, или са минали през нея.

Заподозрян за атентатите в Париж преминал два пъти през Чехия

По-рано „Шпигел” съобщи, че Абделхамид Абаауд, когото френските тайни служби смятат за ключова фигура в организирането на атентатите, е имал тесни контакти с немските ислямисти, по-точно с т.нар. Лобергска бригада, чиито членове воюват в Сирия.

По данни на изданието през пролетта на 2014 г. Абаауд и други са живели в една къща заедно с някои от членовете на „бригадата” в Аазаз, Северна Сирия.

При атентатите в Париж загинаха 130 души.

Източник: БГНЕС