Салах Абдеслам: От купонджийския живот до радикалния ислям
Салах Абдеслам: От купонджийския живот до радикалния ислям / БГНЕС

Купонджийски живот, дребни кражби и светкавична радикализация сред дима от джойнта в кафене на Моленбек: Салах Абдеслам, преследван от полицията в няколко държави, несъмнено е последният ключов заподозрян, издирван във връзка с атентатите в Париж. Той обаче продължава да е неоткриваем.

Снимката му постоянно се върти по телевизиите: висок 1,75 м, кафяви очи, намазана с гел коса, "опасен тип", 26-годишният французин е издирван за активно участие в атентатите редом с брат си Брахим - един от камикадзетата.

В Моленбек, бедняшки квартал на Брюксел и дом на семейство Абдеслам, обаче младежът не е създал впечатление за джихадистки следовник, а по-скоро е смятан за чаровно момче, обичащо купоните.

Семеен джихад: защо терористичните клетки често са съставени от братя?

Както и братята му Мохамед и Брахим, Салах Абдеслам живеел с родителите и сестра си в хубав блок, гледащ към кметството - нещо като пашкул за едно сплотено, "отворено и либерално семейство, което нямаше склонност към религията", спомня си Оливие Мартенс, бивш адвокат на Брахим.

Салах и Брахим ли? Едни обикновени младежи: "Обичаха футбола, ходеха по заведения, срещаха се с момичета", разказва Джамал - възпитател и приятел на братя Абдеслам. "Много пиеха, много пушеха, но не бяха радикализирани", допълва друг техен познат, Юсеф.

После, както казва Джамал, един ден те попаднали "на неподходящи хора в неподходящ момент". Сред приятелите им се появил Абделхамид Абауд, бъдещото лице на белгийския джихадизъм и предполагаем организатор на парижките атентати. След въоръжено нападение през 2010 г. те попадат зад решетките.

Малкият глупак Абделхамид Абауд - „мозъкът" на атентатите в Париж

След като известно време работи като техник в брюкселската компания за обществен транспорт "Стиб", през март 2013 г. Салах се захваща със семеен бизнес - бар на име "Ле бегин" ("Монахините), намиращ се на приземния етаж в тухлена сграда в Моленбек.

Брахим е собственик, а Салах - управител. В бара се предлага само бира. "Много хора пушеха и трева, казва редовният посетител Абдел. "Още щом влезеш, Брахим те връхлиташе, за да ти продаде нещо", допълва той. Откриването на недопушени цигари с джойнт в пепелниците в средата на август тази година кара властите на 5 ноември да затворят заведението. Знак, че нещо се готви? При всички положения на 30 септември братята вече са продали бара.

В последните месеци "те престанаха да пият и се молеха малко повече от обикновено", каза брат им Мохамед, който след атентатите беше задържан, а после оневинен и освободен.

От известно време обаче някои клиенти в "Ле бегин" забелязали оживление в интернет: "всеки път щом човек влезеше в това кафене, от компютрите се чуваха изявления на "Ислямска държава", т.е. призиви за война, довери редовен зрител на френското телевизионно предаване "Специален пратеник". Собственикът Брахим гледа и видеозаписи на джихадистката групировка. "Понякога като се нервираше, казваше: " Ще вдигна всичко във въздуха", разказа друг местен жител пред телевизия "Франс 2". На 13 ноември Брахим се самовзриви на булевард "Волтер". И брат му ли е трябвало да направи същото? - се питат разследващите, проследяващи маршрута му по време на атентатите.

Единственото, което се знае със сигурност е, че Салах е наел два автомобила и две стаи, послужили за скривалища на ударните бригади. Вечерта в деня на атентатите той оставя в 18-ти район на Париж една кола, може би след като е откарал камикадзетата до "Стад дьо Франс". Дали и той е имал задача да извърши атентат в северната част на Париж, за какъвто се говореше в изявлението, с което ИД пое отговорност за атаките, но който така и не се състоя?

В Монруж, в южната част на Париж, близо до мястото, където той е бил засечен отново след касапницата, беше намерен пояс с експлозиви. След атентатите Салах е неоткриваем, вероятно е бил изведен в Белгия от двама приятели, дошли от Моленбек.

"Надявам се да не греша (...) че в последната минута Салах е решил да не извършва тежки деяния", каза пред "Франс 2" брат му Мохамед, според когото Брахим и Салах са били "манипулирани".

Той казва, че нищо не му е подсказвало какво предстои. "Два или три дни преди атентатите" Мохамед установил, че двамата му братя не са се прибрали. Майка му му казала, че те "намерили евтини билети, за да отидат на почивка".

Автори: Александър Йелар и Натали Алонсо от Франс прес, превод: БТА