Откриха масов гроб в Южна Сърбия?
Откриха масов гроб в Южна Сърбия? / снимка: БГНЕС, архив

Тленни останки бяха открити при претърсването на предполагаем масов гроб в Южна Сърбия, в който вероятно са били погребани около 250 косовски албанци, убити по време на конфликта между Сърбия и Косово през 1998-1999 г., съобщи мисията на ЕС в Косово ЕУЛЕКС.

„Представители на сръбските власти, на отдела по съдебна медицина на ЕУЛЕКС и косовски експерти по съдебна медицина откриха тленни останки при разкопки в Рудница, Рашка област”, съобщи мисията на ЕС в комюнике.

Мястото беше претърсвано след съобщението за откриването му през май 2010 г. от ЕУЛЕКС и сръбските власти. Тогава те уточниха, че там могат да се намират тленните останки на около 250 косовски албанци, пише БГНЕС.

Труповете първоначално били погребани на три различни места в Косово, след което били ексхумирани и преместени в Рудница, съобщи преди време сръбският прокурор за военните престъпления Владимир Вукчевич. Ако бъде потвърдено, това ще се окаже един от най-големите масови гробове, откривани в Сърбия, след този в Батаница, близо до Белград, където през 2001 г. бяха намерени телата на над 700 косовски албанци.

Телата на общо над 800 косовски албанци бяха ексхумирани от три масови гроба, открити в Сърбия през 2001 г.