Откриха черната кутия на катастрофиралия турски самолет
Откриха черната кутия на катастрофиралия турски самолет / снимкa: БГНЕС

Черната кутия на самолета Боинг 737-800 на компанията "Търкиш Еърлайнз", който катастрофира на летище Скипхол в Холандия, беше открита от следователите, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. При авиокатастрофата загинаха 10 души, сред които и двама пилоти, а други 80 бяха ранени.

 

Черната кутия беше открита малко след пристигането на нашите следователи на мястото на инцидента, каза Фред Сандерс, говорител на Следствения съвет за сигурността, който води разследване на мястото на инцидента. Това е от много важно значение за следствието, защото тя съдържа запис на данни и на разговорите в кокпита, допълни той.

 

Сандерс подчерта, че става въпрос за информация за всичко, което се е случило по време на полета. Говорителят не потвърди, че пилотът на самолета е поискал разрешение за аварийно кацане малко преди да се разбие, както твърдят турските власти. 

 

Самолетът изпълняваше полет от Истанбул за Амстердам със 134 души на борда - 127 пътници и седемчленен екипаж. Самолетът се разби при лека мъгла, разцепвайки се на три - задната част на корпуса бе напълно откъсната, а напречно зад пилотската кабина се е образувала широка пукнатина.

 

Това е най-тежкият инцидент на летище Схипхол след катастрофата през октомври 1992 г. на товарен самолет на израелския национален авиопревозвач Ел Ал, при която загинаха 43-ма души.

 

 Амстердамското летище е петото в Европа по броя на пътниците след лондонското летище Хийтроу, парижкото Роаси и  летищата във Франкфурт и Мадрид. 47,7  милиона пътници са минали през него през 2007 година.