съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Трийсетгодишен български каналджия получи днес във Франция двегодишна ефективна присъда затвор, след като беше арестуван на волана на микробус, в който били скрити десет виетнамски мигранти, предаде Франс прес.
 
Задържаха българин във Франция, превозвал нелегални преселници

Виетнамците се намирали в тайник с размери 2 м на 60 см и височина 2,35 м, разделен от плоскост, така че да се съберат легнали под и на нея.
 
„Какъв позор е някои да се възползват от уязвимостта на мигранти и да се занимават с трафик на хора. Какъв срам“, възкликна съдийката от прокуратурата в Шербур, преди да поиска наказание от две години затвор.

Пращаме в Германия българин, търсен за грабеж
 
„Участвал съм в един отвратителен акт, без да знам“, заяви обвиняемият, който има в досието си и присъда за кражба.
 
Каналджията обясни, че шофьор на такси в България му предложил 500 евро, за да закара микробуса от британския град Манчестър до Вернон в Северозападна Франция, където щял да бъде "компенсиран", а след това да се върне обратно в Англия.
 
„Имах нужда от пари, за да платя дълговете си, 500 евро са една месечна заплата. Не можех да ги откажа“, допълни той.

Пияни мъже биха български търговец в Шотландия
 
Мъжът беше задържан на 16 януари в Шербур, откъдето трябвало да се качи на кораб за Пул в Южна Англия. Когато служителите на френската въздушна и гранична полиция махнали обаче дървената преграда в микробуса, която скривала мигрантите в камиона, видели десетте души, всички пълнолетни, с две бутилки вода.
 
БТА