Осъдиха американски войник заради убийства на пленници в Ирак
Осъдиха американски войник заради убийства на пленници в Ирак / netinfo

Американски войник от сухопътните сили бе осъден на седем месеца затвор и уволнен от армията, след като се призна за виновен в заговор за убийство на четирима задържани иракчани, съобщи АП. Четиримата затворници със завързани очи и с белезници на ръцете хладнокръвно били застреляни в главата от американските

войници и захвърлени в канал в Багдад през април 2007 г., както се смята - в отмъщение за жертвите, дадени от частта на Рамос. Предполага се, че четиримата били свързани с шиитската милиция "Армията на Махди".

23-годишният Белмор Рамос можеше да получи доживотна присъда. Относително снизходителната присъда бе част от сделка с обвинението, според която той свидетелства срещу останалите военнослужещи, замесени в убийствата миналата година. Пред военния съд в базата във Вилсек, Германия, той заяви, че само е стоял на пост, когато иракчаните били убити. Съдията подполковник Едуард О'Брайън заяви, че ако не е било признанието на вина от подсъдимия, той щял да го осъди на 40 години затвор. Защитникът на Рамос, който бе поискал клиентът му да бъде само официално порицан и да му бъде позволено да остане в армията, ще обжалва присъдата.

Трима други войници от същата част - Джон Хатли, Джозеф Майо и Майкъл Лийхи, бяха обвинени завчера в предумишлено убийство, заговор за предумишлено убийство и възпрепятстване на правосъдието. Дата за процес срещу тях не определена. Още трима

очакват да им бъдат повдигнати обнвинения. Според показанията на Рамос той се съгласил с решението да бъдат убити пленниците, стоял на поста си при картечницата в джипа Хъмви, докато останалите извършили убийствата, но самият той не бил лично очевидец, а само чул изстрелите.