Двете жени, обвинени в убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун
Двете жени, обвинени в убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун / БГНЕС, архив
Виетнамката, която прекара над две години в затвор в Малайзия по подозрение, че е убила заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, бе пусната на свобода, съобщи Ройтерс. Тя ще се завърне във Виетнам по-късно днес, каза адвокатът й.

Смъртна присъда или свобода: Каква ще е съдбата на жените, съдени за убийството на Ким Чен-нам?

Доан Тхи Хуон, на 30 години, бе обвинена, заедно с индонезийска гражданка, че са отровили Ким Чен-нам, като плиснали в лицето на жертвата невротоксично вещество на международното летище в Куала Лумпур през февруари 2017 г.

През март индонезийката, обвинена, че е участвала в убийството на заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун през 2017 г., беше оправдана от малайзийското правосъдие. Прокуратурата обяви, че снема обвиненията от Сити Айсях за убийството на Ким Чен-нам и я освободи.

Отровата по убития брат на Ким Чен-ун се използва като оръжие за масово унищожаване

След освобождаването си тя заяви, че е много щастлива и че не е очаквала нещата да се развият по този начин. Посланикът на Индонезия в Малайзия Рушди Кирана също приветства решението на съда.

БГНЕС, архив

Ким Чен-нам беше нападнат, докато чакаше самолет за Макао. Двадесет минути след атаката той почина. Южна Корея обвини Северна Корея, че е организирала убийството. Пхенян отрича тези обвинения. Ким Чен-нам критикуваше режима в Пхенян и живееше в изгнание.
 
Събрани са достатъчно доказателства срещу жените, съдени за убийството на Ким Чен-нам

Двете жени, задържани за убийството, винаги са твърдели, че са невинни. В съда те казаха, че мислели, че участват в телевизионно шоу, снимано на летището в Куала Лумпур. Процесът срещу двете жени започна през октомври 2017 г. Днес той беше подновен след прекъсване от няколко месеца.

За убийството бяха обвинени и четирима севернокорейци, но те успяха да избягат от Малайзия.
БТА