Освободената Аун Сан Су Чжи се зае да възкреси партията си
Освободената Аун Сан Су Чжи се зае да възкреси партията си / снимка: Reuters

Освободената след седем години и половина домашен арест мианманска опозиционерка Аун Сан Су Чжи призовава днес за мирна революция в родината си и изказа убеденост, че рано или късно демокрацията ще възтържествува в Мианма, съобщи АФП.

В интервю на интернет сайта на Би Би Си 65-годишната Су Чжи подчерта, че е готова да се възползва и от най-малката възможност за дискусия с управляващата военна хунта. „Не желая свалянето на военните. Искам те да се превърнат в изпълнени с достойнство и истински патриотизъм професионалисти", казва тя, изтъквайки, че би искала сегашният режим да си иде по мирен начин. „Онова, което хората искат, е очевидно: по-добро съществуване, основаващо се на сигурност и свобода", допълва тя.

Су Чжи - демократичния символ на Мианма - днес започна работа по възстановяване на политическото си движение. Тя се консултира с юристи как разпусната формация може да бъде обявена отново за законна, съобщи неин говорител, цитиран от АП.

Вчера пред хиляди възторжени свои привърженици край централата на партията „Национална лига за демокрация" тя заяви, че ще продължи да се бори за човешки права и върховенство на закона в управляваната от военна хунта Мианма, пише БТА.

Опозиционната водачка, прекарала в затвора или под домашен арест 15 от последните 21 години, заяви, че ще продължи политическата си дейност. Вярвам в правата на човека и върховенството на закона и винаги ще се боря за тези неща, каза тя пред множеството. Искам да работя с всички демократични сили и се нуждая от подкрепата на народа, добави Сан Су Чжи.