газопровод
газопровод / ThinkStock/Getty Images
Литовският министър на транспорта Марюс Скуодис официално е подал оставка, съобщи днес Балтийската информационна агенция, цитирайки самия министър. Това е втората оставка на литовски министър заради транзитни доставки от Беларус, които се осъществяват въпреки санкции, наложени от САЩ, отбелязва ДПА.

Миналата седмица - също заради транзитни доставки на беларуски торове през Литва, оставка подаде министърът на външните работи Габриелюс Ландсбергис.

Скуодис днес каза пред агенция БНС, че е изпратил писмото с оставката си на на премиерката Ингрида Шимоните, но още не е ясно дали тя ще е приеме.

Очаква се днес Шимоните да обсъди ситуацията с президента Гитанас Науседа. В Литва министрите се назначават и уволняват от президента по предложение на премиера.

Двете оставки бяха подадени след остри критики на факта, че литовската държавна железопътна компания продължава да транспортира торове на компанията "Беларускалий" въпреки влизането в сила на наложени от САЩ санкции срещу държавната беларуска компания.

Според железопътната компания тя продължава да извършва превозите, тъй като "Беларускалий" е внесла авансови плащания по вече сключени договори. Беларуската компания изнася голяма част от готовата си продукция през Литва.

Американските санкции бяха наложени през август и влязоха в сила на 8 декември. Те бяха приети в отговор на потушените със сила мирни протести в Беларус, започнали след миналогодишните президентски избори, чийто резултат се оспорва.

Според транспортното министерство законопроект за прилагането на санкциите на национално ниво е бил подготвен в края на миналата седмица. Той предвижда забрана за транзит на беларуски стоки през Литва.

Литва се смята за един от основните поддръжници в света на беларуското демократично движение. Правителството във Вилнюс настоява за налагане на по-сурови санкции срещу лидерите на управлението в Минск на фона и на развиващата се мигрантска криза по границите на страната, за която широко се смята, че е организирана от правителството в Беларус.