/ БГНЕС
Главният секретар в Министерството на отбраната на Шри Ланка подаде оставка, поемайки отговорността за пропуските в сигурността, довели до самоубийствените атентати с почти 360 жертви, съобщи АФП.

Светът осъди атентатите в Шри Ланка

Хемасири Фернандо, най-високопоставеният бюрократ в министерството, изпрати оставката на президента Майтрипала Сирисена, съобщи официален представител, цитиран от АФП.

"Той каза на президента, че приема отговорността и се оттегля, за да може президентът да извърши ново назначение", каза неназованият служител.

Според последните данни, в осемте атаки, избухнали в различни църкви в страната са загинали почти 360 души, а други 520 са ранени. Отговорността за инцидента пое терористичната групировка "Ислямска държава".

Ислямска държава показа снимка на предполагаемия терорист от Шри Ланка

Според следователите 9 самоубийствени атентатори са участвали в тези атаки, като 8 от тях вече са идентифицирани.

Непосредствено след атентатите бе съобщено, че полицията е получила сигнал за готвена терористична атака 11 дни преди събитията. На този сигнал обаче не е обърнато внимание.

Президентът на Шри Ланка поиска оставките на шефа на полицията и на министъра на отбраната

В резултат на развилите се събития президентът на Шри Ланка Майтрипала Сирисена помоли секретаря на Министерството на отбраната Хемасири Фернандо и началника на полицията Пуджитха Джаясундара да подадат оставка.
БГНЕС