Още не се вижда краят на конфликта в Сирия, заяви влиятелен саудитски принц
Още не се вижда краят на конфликта в Сирия, заяви влиятелен саудитски принц / снимка: Gulliver/Getty Images

Поради липса на помощ от Запада за въстаниците в Сирия конфликтът и кланетата в страната „ще продължат”. Това заяви саудитският принц Турки ал Фейсал, който порица по-специално отношението на Вашингтон и Лондон към бойците от Свободната сирийска армия (ССА), предаде АФП. „Конфликтът ще продължи, кланетата ще продължат”, заяви принц Турки пред журналисти в кулоарите на международен форум в Монако.

„Режимът на Асад е осигурен с оръжия, танкове и ракети. Другата страна (въстаниците от ССА, бел. на АФП) напразно отправя молби да получи отбранителни оръжия”, заяви със съжаление принцът, бивш шеф на саудитското разузнаване и влиятелен член на кралското семейство. „От самото начало на конфликта, от появата на ССА в отговор на атаките, предприемани от режима на Асад срещу собственото му население, британците и американците не се отзоваха, нито доставиха на ССА необходимата помощ, за да се отбранява”, каза принц Турки.

„Ново балансиране на силите на терена би увеличило шансовете да се постигне примирие”, увери той.

Западът подкрепя официално умерената сирийска опозиция, но все още й доставя само леки оръжия от страх да не попаднат в ръцете на радикалните ислямистки групи, които набират все повече сила в Сирия, пише БТА.

В четвъртък САЩ и Великобритания обявиха, че спират доставките на несмъртоносна помощ за въстанието, след като исламистки бойци превзеха в началото на декември щабовете и арсеналите на опозиционния Висш военен съвет. При все това „ССА е жива и присъства в Дамаск, Алепо, Хама, Хомс, Деир аз Зур. Но бих описал Сирия като жива рана, привличаща всички най-опасни бактерии”, заяви принц Турки, нарекъл така бойците на джихада.

Запитан за новото положение, след като Техеран и великите сили подписаха Женевското споразумение за оспорваната ядрена програма на Иран, Турки изрази надежда, че Иран е „сериозен”, но поиска и мерки за доверие, посочва АФП. „Иран идва към нас, широко усмихнат. Да се надяваме, че е сериозен. Бихме желали първо и преди всичко Иран да изтегли бойците си от Сирия, да кажат на бойците от Хизбула (ливанското шиитско движение - съюзник на Техеран) и на иракските шиитски бригади да се изтеглят” от страната, заяви саудитският принц.