Осем убити при сблъсъци южно от Багдад
Осем убити при сблъсъци южно от Багдад / netinfo

Най-малко осем души загинаха и 11 бяха ранени при ожесточени сблъсъци между бунтовници и полицията южно от Багдад, съобщи Ройтерс.

Сблъсъците станаха в Искандария, 40 км южно от Багдад, с религиозно смесено население. Според полицията има жертви и сред сунитите и сред шиитите.

Според полицейски източници, сблъсъците още не са приключили и се очаква броят на жертвите да се увеличи.

Сунитски въстаници водят въоръжена кампания срещу воденото от шиитите правителство, което дойде на власт след първите от десетилетия многопартийни избори в страната, проведени през 2005 г.

При атаки през последните три дни в провинция Диала, иракски и американски войници са убили десет заподозрени като въстаници и са конфискували оръжие, намерено в шест скривалища, според източници от армията на САЩ, цитирани от Асошиейтед прес. Десет души са били убити и петима души били задържани в

Мукдадия, 95 км североизточно от Багдад, който е център на сунитски екстремистки групировки.

Войниците открили над 50 гранати за гранатомети, материали за бомби и откраднат камион на противопожарната защита. Когато бил намерен, камионът е бил товарен с експлозиви.

Друго скривалище било открито в Баакуба, главния град на провинция Диала, с пълна минометна система и 150 мини. Във вторник в Баакуба бяха конфискувани зареден с експлозиви автомобил, взривни вещества и други материали за изработка на самоделни взривни устройства.