Турция знаме
Турция знаме / netinfo
Турското правителство разкритикува доклад на ООН, според който силите на реда са извършвали сериозни нарушения по време на операции срещу кюрдските бунтовници в югоизточната част на страната. Според властите организацията е предубедена и разпространява невярна информация.

Обмислят смъртна присъда за участвалите в опита за преврат в Турция

Докладът описва подробности за „мащабни разрушения, убийства и многобройни други сериозни нарушения на човешките права, извършени от юли 2015 г. до декември 2016 г. в югоизточна Турция”, като „проведените от правителството операции по сигурността” са принудили 500 000 души, главно кюрди, да напуснат домовете си.

Защо уволняват в Турция: Историята на един университетски преподавател

Външното министерство на южната ни съседка отхвърли тези обвинения, посочвайки ги като твърдения от злонамерени кръгове.

Обмислят смъртна присъда за участвалите в опита за преврат в Турция

Кюрдската работническа партия (ПКК) въстана срещу турската държава през 1984 г. Сблъсъците продължават дори и след примирието от 2013 г. ПКК е забранена като терористична организация от САЩ, Европейския съюз и Турция.

Германия смята кюрдската ПКК за терористична организация

Размириците в региона са отнели около 2000 живота през последната година и половина. „Ако върховният комисар по правата на човека на ООН Зейд Раад ал-Хюсеин беше отговорил на нашата покана, той щеше да види лично, че твърденията в доклада не отразяват истината", пише още в изявлението на турското министерство.

Турция е вече друга. Неевропейска

От Анкара изтъкват постиженията на борбата с тероризма, особено след неуспешния опит за преврат на 15 юли миналата година за сваляне на президента Реджеп Ердоган. За това събитие правителството обвини ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.