ООН: Няма план Б за прекратяване на войната в Сирия освен мирните преговори
ООН: Няма план Б за прекратяване на войната в Сирия освен мирните преговори / БГНЕС

Няма никакъв план Б за прекратяване на войната в Сирия освен междусирийските мирните преговори в Женева. Това заяви в интервю за телевизия "Ал Джазира" специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от ТАСС.

"Съдейки по това, което виждаме днес, план Б представлява само удължаване на ужасния конфликт. А знаете ли кой ще е жертвата на това? Сирийският народ", посочи емисарят.

Европа трябва да засили натиска за намиране на решение на кризата в Сирия

"Шансовете за успех на преговорите са по-големи от всякога", каза Де Мистура. "Първо - имаме импулс, както от хуманитарна гледна точка, така и от гледна точка на пониженото равнище на бойните действия. И в двете направления положените усилия са недостатъчно, но има движение в правилната посока", отбеляза той.

"Освен това мирният процес се подкрепя единодушно от Съвета за сигурност на ООН, което не беше налице при предшествениците ми", подчерта дипломатът.

"И трето - разполагаме с т.нар. контактни групи, Виенската група от 18 страни - от Саудитска Арабия до Иран, от Катар до Турция, от САЩ до Русия, чиито представители седят в една стая и обсъждат намирането на политическо, а не на военно решение за Сирия. Това са потенциално добри новини", изтъкна Де Мистура.

Преговорите за Сирия се подновяват на 14 март в Женева

В интервюто специалният пратеник на ООН не изключи възможността на преговорите да бъде повдигнат въпросът за федерализация на Сирия. Наред с това той се обяви категорично против всякакви идеи за разделяне на страната.

Де Мистура подчерта, че е много важно да се запази целостта на Сирия, част от която контролират правителствените сили, друга част - силите на въоръжената опозиция, трета - кюрдските формирования, а четвърта - екстремистите от редица терористични организации, включително "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра".

"Ще се намери начин сирийските кюрди да бъдат включени в преговорите в Женева. Сирийските кюрди са сирийци и поради това те трябва да бъдат част от дискусиите за бъдещето на Сирия точно както християните, сунитите, алауитите и шиитите, всички трябва да са представени там", добави Де Мистура.

Източник: БТА