Преговорите за Сирия се подновяват на 14 март в Женева
Преговорите за Сирия се подновяват на 14 март в Женева / Guliver/Getty Images

Делегацията на правителството в Дамаск ще се отправи за Женева в неделя, за да участва във втория кръг преговори за Сирия. Това съобщи сирийският министър на външните работи Уалид Муалем.

"Ще отидем в Женева, за да постигнем успех в диалога, но всичко зависи от другата страна. Ако опозицията разчита да получи власт и онова, което не съумя на постигне на бойното поле, ще се стигне до провал", каза Муалем.

Влезе в сила споразумението за прекратяване на огъня в Сирия

Според специалния представител на генералния секретар на ООН за Сирия Стафан де Мистура се очаква непреките преговори да започнат на 14 март.

НАТО упреква Русия, че усложнява постигането на мир в Сирия

Муалем предупреди, че делегацията на Дамаск няма да чака повече от 24 часа пристигането на делегацията на опозицията. Той отхвърли всякакви опити за разделяне на Сирия. "Не приемаме никакви разговори за федерализация и ще отстояваме единството на страната", категорично заяви Муалем.

Сирийският външен министър отхвърли възможността в Женева да се дискутира въпроса за бъдещи президентски избори в Сирия и подчерта, че съдбата на Башар Асад представлява "червена линия".

Прогноза от Вашингтон: Асад ще остане на власт в Сирия поне до март 2017-а

"Няма да преговаряме с никой, който иска да обсъжда президентството на Башар Асад. Асад е червена линия и ако те (бел.ред. опозицията) искат да се придържат към тази позиция, по-добре е да не идват", посочи той.

Първият кръг преговори, целящи да се сложи край на пет години война в Сирия, бе в края на януари - началото на февруари, също в Женева. Двете делегации обаче заявиха, че преговори по същество така и не започнали. Затова де Мистура реши да се обяви пауза в дискусиите.

Източник: БГНЕС