В полунощ на 27 февруари в Сирия влиза в сила споразумението за прекратяване на военните действия между правителството на Башар ал-Асад и опозиционните сили, обединени в Комитета за преговори.

Това означава поне частично и временно примирие в Сирия, която е раздирана от гражданска война от 2011 г. насам. В рамките на конфликта бяха убити над 250 000 души, а на милиони се наложи да напуснат домовете си.

Сирийският президент Башар Асад, както и опозиционния Комитет за преговори, тази седмица изразиха намерението си да спазят споразумението за прекратяване на огъня. Това е основното условие за продължаване на преговорите за траен мир и политически преход в Сирия.

Мирните преговори между сирийското правителство и бунтовниците ще продължат на 7 март, ако има реално прекратяване на огъня в страната и е наличен достъп за хуманитарни конвои в бедстващи райони, заяви пратеникът на ООН в Сирия Стафан де Мистура, цитиран от АФП.

Прекратяването на огъня бе договорено от САЩ и Русия в рамките на Международната група за подкрепа на Сирия. То не обхваща военните действия срещу джихадистки групировки като „Ислямска държава" и „Ал-Нусра". Те се възползваха от размириците в близкоизточната страна и наложиха свой контрол върху територии в нея.

Съветът за сигурност на ООН подкрепи споразумението за прекратяване на военните действия със специална резолюция, приета на 26 февруари вечерта. Документът беше разработен отново от Русия и САЩ, които са постоянни членове на Съвета. В него се „настоява прекратяването на военните действия да започне в полунощ местно време".

Същевременно Вашингтон изрично призова Москва да се съобрази с условията на споразумението. Това направи зам.-ръководителят на пресслужбата на Американският държавен департамент Марк Тонер, на редовен брифинг пред медиите тази вечер.

По думите на Тонер Русия се е съгласила да не бомбардира „умерената опозиция" в Сирия.
Руските въздушни удари в близкоизточната страна започнаха през септември. Москва подкрепя правителството на Башар ал-Асад, чийто войски успяха да възстановят контрола си върху много бунтовнически райони, благодарение на руските въздушни удари.
По данни на Сирийският център за човешките права, базиран в Лондон, усилените руски бомбардировки в някои райони на страната са продължили и днес, часове преди примирието.

„Трябва да покажат с действия, а не с думи, че са сериозни в намеренията си за прекратяване на военните действия и начало на политическия преход", допълни представителя на Държавния департамент на САЩ.

Източник: БГНЕС