ООН: Глобалното затопляне увеличава опасността от насилие и конфликти
ООН: Глобалното затопляне увеличава опасността от насилие и конфликти / снимка: БГНЕС

В доклад на комисия на ООН се твърди, че глобалното затопляне и увеличаването на въглеродните емисии увеличават опасността от конфликти, гладуване, наводнения и миграция на населението през настоящото столетие, гласи заключението на експерти от ООН, предаде АФП.

Ако бъдат оставени извън контрол емисиите, предизвикващи парниковия ефект, може да струват трилиони долари като щети на собствеността и екосистемите, но също и като разходи за справяне с климатичните проблеми. Освен това експертите са на мнение, че отражението на климатичните промени ще повиши разходите за справяне с тях и напрежението ще се увеличава успоредно с повишаването на температурите на Земята.

В резюмето на документа се казва още: "Увеличаването на затоплянето увеличава вероятността от извънредни и необратими резултати" и е ясно предупреждение към политиците.

Битки за природни ресурси като вода и енергия, глад и извънредно лошо време ще създават амалгама, която ще дестабилизира света доста повече, твърдят авторите на документа, предаде АП съдържанието му, финализирано през миналата седмица в японския град Йокохама. Изводите на експертите доста се различават от тези в предишния подобен доклад, огласен преди седем години, заяви един от водещите автори на документа Крис Фийлд от институцията Карнеги в Калифорния. Неговият колега проф. Джеф Дабелко , професор по сигурност и екология от университета в Охайо, предупреди: "Има достатъчно пушек, който действително налага да му обръщаме внимание". През изминалите 7 г. проучванията на социалните науки откриха повече връзки между климата и конфликта, твърдят авторите на документа.

Докладът е дело на Международния панел за климатични промени, създаден през 1988 г., за да осигурява неутрално и основаващо се на науката ръководство на правителствата. Предишният доклад стана публично достояние през 2007 г., предизвика вълна от политически действия, но консенсус между развиващите се и развитите страни в света не се постигна. Големите замърсители като Китай настояват, че богатите и развитите страни трябва да водят усилията в тази посока и твърдят, че те не могат да жертват икономическия си растеж.