/ /iStock
В публикуван доклад на ООН се посочва, че безпрецедентният набор от кризи, сред които най-вече Covid-19, е върнал човешкия прогрес с пет години назад и е подхранил глобална вълна от несигурност.
Програмата на ООН за развитие (ПРООН) обяви, че за първи път от създаването му преди повече от 30 години индексът на човешкото развитие - мярка за продължителността на живота, образователните нива и стандарта на живот в страните - е намалял за две поредни години, през 2020 и 2021 г.

"Това означава, че умираме по-рано, че сме по-слабо образовани, че доходите ни намаляват", заяви в интервю за АФП ръководителят на ПРООН Ахим Щайнер.

"Само под три параметъра можете да разберете защо толкова много хора започват да се чувстват отчаяни, разочаровани, притеснени за бъдещето", каза той.

Индексът на човешкото развитие непрекъснато се повишаваше в продължение на десетилетия, но през 2020 г. започна да се свлича и продължи спада си през 2021 г., заличавайки постиженията от предходните пет години, се казва в документа, съобщи АФП.

Озаглавен "Несигурни времена, неспокоен живот", докладът посочва пандемията Covid-19 като основен двигател на световното влошаване, но също така казва, че нарастващият брой кризи - политически, финансови и свързани с климата - не са дали време на населението да се възстанови.

"И преди сме имали бедствия. И преди сме имали конфликти. Но съвкупността от това, с което се сблъскваме в момента, е сериозна пречка за човешкото развитие", казва Щайнер.
Според проучването този спад е наистина глобален, тъй като засяга повече от 90 % от държавите по света.

Швейцария, Норвегия и Исландия запазват местата си на върха на списъка, докато Южен Судан, Чад и Нигер са на дъното.

И докато някои страни са започнали да се възстановяват от пандемията, много други в Латинска Америка, Африка на юг от Сахара, Южна Азия и Карибския басейн все още не са се справили с проблема, преди да настъпи нова криза - войната в Украйна.
БГНЕС