Олег Тягнибок - лицето на украинския национализъм
Олег Тягнибок - лицето на украинския национализъм / снимка: БГНЕС
Олег Тягнибок - лицето на украинския национализъм
69012
Олег Тягнибок - лицето на украинския национализъм
  • Олег Тягнибок - лицето на украинския национализъм

Олег Тягнибок е един от тримата опозиционни лидери, които водят украинския протест на „евромайдана". И докато всички медии са насочили поглед към железния юмрук на Виталий Кличко, Тягнибок остава някак встрани от публичното внимание.

Хирург и юрист, бивш комсомолски секретар преди перестройката, 45-годишният Олег Тягнибок е лицето на украинския национализъм - неведнъж той казва, че най-големият враг на Украйна е Русия, която по думите му била управлявана от еврейската мафия.

Преди да оглави националистическата партия Свобода е бил активист на социал-националистическата партия на Украйна. Депутат и неуспял кандидат за президент, Тягнибок не пести и критики към Европейския съюз, като държи на ориентацията на Украйна към НАТО.

Според него в Украйна трябва да има вътрешен контрол върху медиите като форма на защита на националното пространство, както и строги имиграционни закони.

На шествията на Свобода могат да се видят военни възстановки, мъже в униформи, носещи германски автомати. А Тягнибок държи дълги, емоционални речи.

Националистите на Тягнибок подкрепят оранжевата революция от 2004 г. и още оттогава са в близки отношения с бившия президент Виктор Юшченко и експремиера Юлия Тимошенко, която в момента се намира в затвора. Преди да избухне оранжевата революция, срещу Тягнибок е повдигнато обвинение за насаждане на омраза срещу евреите. Според изказванията на националиста, евреите чрез криминални дейности управлявали Русия. След победата на Юшченко на изборите за президент, обвиненията срещу Тягнибок падат.

Влачеслав Ликашев е анализатор, който прави мониторинг върху екстремизма за евроазиатския еврейски конгрес. Той казва, че хората, които подкрепят Свобода на последните избори, не подкрепят расизма, анти-семитизма или неонацизма. Те подкрепят Свобода, заради управляващото правителство. Така подкрепата е по-скоро антисистемен рефлекс срещу управляващите, а не заради идеологии на омразата.

През 2012 г. Тягнибок казва пред Ню Йорк Таймс, че неговата партия не е срещу Русия, не е срещу Европа, а е за Украйна. Той непрекъснато отрича публично, че партия Свобода е антисемитка и ксенофобска. Но според наблюдатели феноменът Тягнибок се разразства и в Унгария, Полша и Румъния, където има сериозно разминаване между сценичния образ и вътрешния дневен ред на националистическите формации.

В края на 2012 г. Олег Тягнибок беше класиран на пето място сред десетимата най-големи снтисемити в света, списък, който се прави от международната организация за защита на човешките права - Центърът Симон Вайзенщал.

Причината е призивът на Тягнибок за чистки на около 400 000 евреи и други малцинства, живеещи в Украйна.