/ / iStock/Getty Images
Германският канцлер Олаф Шолц призова Сърбия да бъде „прагматична в процеса на признаване на Косово“, защото без това страната няма да може да се присъедини към ЕС, предава порталът Kosovo Online.

„Косово и Сърбия трябва да постигнат цялостно споразумение. <...> Ясно е, че споразумението окончателно решава въпроса за признаването на Косово, невъзможно е две държави, които не се признават една друга, да станат част от ЕС. Този процес трябва да бъде прагматичен“, подчерта Шолц в петък в Прищина в хода на пресконференция с министър-председателя на най-младата балканска държава Албин Курти.

Канцлерът обеща и подкрепа за Прищина по въпроса за либерализирането на визовия режим с ЕС.

На свой ред Курти излезе с инициативата Косово да се присъедини към НАТО. Той заяви, че “НАТО трябва да бъде в Косово, докато Косово стане част от НАТО”.

Косово обяви независимостта си през февруари 2008 г., а през последните години активно се опитва да се присъедини към международни организации, включително ЮНЕСКО и Интерпол. Повече от 60 държави, включително Русия, Индия и Китай, както и пет държави-членки на ЕС, се противопоставят на признаването на Косово.